A to Z Dictionary: English to Hindi Word Meaning with Pronunciation
Jump To Main Point >> Click Me
Why Use Our English to Hindi Dictionary?
- Extensive Word Collection: We cover a wide range of A-Z word meanings, ensuring that you find the word you're looking for.
- Easy Pronunciations: Not only do we provide Hindi translations, but we also offer pronunciations in both Hindi and English phonetics to aid your learning.
- User-Friendly: Our dictionary is easy to navigate, making it simple to find the right word and meaning.
How to Use the A-Z Dictionary
Follow these simple steps to enhance your English to Hindi learning experience:
- Search by Alphabet: Browse A-Z word meanings by selecting the alphabet you need.
- Learn Pronunciations: Each word comes with phonetic guides for pronunciation.
- Meaningful Examples: We provide real-life examples to show how each word is used in sentences.
Key Features of Our A-Z Dictionary
- Detailed English to Hindi Translations: Accurate and concise meanings for each word.
- Pronunciations in Both Languages: Audio and phonetic spellings to help you pronounce words correctly.
- Regular Updates: Our dictionary is constantly updated with new words and their meanings.
- Completely Free: Access all A-Z word meanings and pronunciations at no cost!
Enhance Your Vocabulary with Our English to Hindi Dictionary
Whether you're a student, professional, or language enthusiast, our A-Z dictionary is a must-have tool. It helps you improve your language skills by providing reliable A-Z word meanings and pronunciations.
Start exploring today and master both English and Hindi with ease!
A Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
1 | Aback | अबैक | पीछे पीछे की ओर |
2 | Abandon | अबेंडन | छोड़ देना |
3 | Abash | अबैश | लज्जित |
4 | Absomen | एबंडोमन | पेट |
5 | Able | एबल | योग्य |
6 | Abnormal | एबनॉर्मल | अनियमित |
7 | Abortion | अबॉर्शन | गर्भपात |
8 | About | अबाउट | इधर उधर |
9 | Absence | एब्सेंस | बेखबर |
10 | Abuse | अब्यूज | गाली देना |
11 | Accept | एक्सेप्ट | स्वीकृत |
12 | Accession | एक्सेशन | राज्या रोहण |
13 | Accident | एक्सीडेंट | दुर्घटना |
14 | Achieve | अचीब | प्राप्ति |
15 | Acid | एसिड | तेजाब |
16 | Acknowledge | एकनॉलिज | कबूल करना |
17 | Actual | एक्चुल | सही सही |
18 | Admission | एडमिशन | प्रवेश |
19 | Advantage | एडवांटेज | लाभ |
20 | Adverb | एडवर्ब | क्रिया विस्लेषण |
21 | Act | एक्ट | कानून |
22 | Add | एड | जोड़ना |
23 | Address | एड्रेस | पता |
24 | Adjective | एडजेक्टिव | वशेषण |
25 | Admit | एडमिट | भर्ती करना |
26 | Affection | अफेक्शन | प्यार से |
27 | Afoot | अफूट | पैदल |
28 | Aforesaid | अफोर सेड | पहले कहीं हुई |
29 | Again | अगेन | फिर |
30 | Aid | एड | मदद करना |
31 | Alert | अलर्ट | सावधान |
32 | Align | अलाइन | कतार बनाना |
33 | Allow | अलाउ | भत्ता |
34 | Ambition | एम्बिशन | ऊँची इच्छा |
35 | Anger | एंगर | क्रोध |
36 | Apple | एप्पल | सेब |
37 | Appoint | एपोइंट | ठहरना |
38 | Approval | एप्रूवल | समर्थन |
39 | Around | अराउण्ड | चारों ओर |
40 | Arrest | अरेस्ट | पकड़ना |
41 | Art | आर्ट | कला |
42 | Asthma | अस्थमा | दमा |
43 | Astrologer | एस्ट्रोलॉजर | नजूमी |
44 | Athlete | एथलीट | कसरती जवान |
45 | Attach | अटैच | जोड़ना |
46 | Avarice | एवरिस | लालच |
47 | Await | अवेट | राह देखना |
48 | Awhile | आवहील | थोड़ी देर के लिये |
49 | Ayah | आया | दाई |
B Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
50 | Bastard | बास्टर्ड | दोगला बच्चा |
51 | Batch | बैच | जत्था दल |
52 | Bath | बाथ | स्नानागार |
53 | Bathe | बाथ | नहाना |
54 | Beard | बियर्ड | दाढ़ी |
55 | Beat | बीट | पीटना |
56 | Bird | बर्ड | पक्षी |
57 | Black | ब्लैक | काला |
58 | Bluff | ब्लफ | धोका देना |
59 | Boa | बोआ | अजगर |
60 | Boar | बोर | जंगली सूअर |
61 | Boast | बोस्ट | डींग मारना |
62 | Boat | बोट | नाव |
63 | Boss | बोस | मालिक |
64 | Bother | बोदर | कष्ट देना |
65 | Bottom | बाटम | पेंदी |
66 | Bowl | बाउल | कटोरा |
67 | Boy | बॉय | लड़का |
68 | Bracelet | ब्रासलेट | कंगन |
69 | Brake | ब्रेक | गति रोकने वाला यंत्र |
70 | Branch | ब्रांच | शाखा |
71 | Brilliance | ब्रिलिएंस | चमक दमक |
72 | Brilliant | ब्रिलिएंट | बुद्धिमान |
73 | Brimstone | ब्रिमस्टोन | गंधक |
74 | Brittle | ब्रिरील | कुरकुरा |
75 | Brow | ब्रो | भौंकना |
76 | Bruise | ब्रूज | आघात करना |
77 | Brush | ब्रुश | कूंची |
78 | Buck | बक | रंगीला |
79 | Bunch | बंच | गुच्छा |
80 | Burgess | बर्गेस | नागरिक |
81 | Burn | बर्न | जलना |
82 | Buy | बाय | खरीदना |
83 | Burst | बर्स्ट | फटना |
84 | Byre | बायर | गोशाला |
85 | Beast | बीस्ट | निर्दयी |
C Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
86 | Cab | कैब | किराये की गाड़ी |
87 | Cabbage | कैबेज | बंद गोभी, करम कल्ला |
88 | Cafe | कैफ़े | जलपान गृह |
89 | Cake | केक | केक |
90 | Cage | केज | पिंजरा |
91 | Camp | कैम्प | शिविर |
92 | Camphor | कैम्फर | कपूर |
93 | Card | कार्ड | ताश का पत्ता |
94 | Care | केयर | चिंता |
95 | Cat | कैट | बिल्ली |
96 | Caution | काशन | सावधानी |
97 | Chart | चार्ट | रेखचित्र |
98 | Chary | चेरी | सतर्क |
99 | Cheque | चेक | चैक, धनादेश |
100 | Church | चर्च | गिरिजाघर |
101 | Conjunction | कंजक्शन | संयोजन |
102 | Corn | कॉर्न | अनाज |
103 | Corrupt | करेप्ट | भ्रष्ट, घूस देना |
104 | Costume | कॉस्टूयम | पोशाक |
105 | Cough | कफ | खांसी |
106 | Coupon | कूपन | पुर्जा, टिकट |
107 | Cozy | कोजी | सुखद |
108 | Crack | क्रैक | चटकना |
D Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
109 | Dab | डैब | थपकी लगाना |
110 | Dabble | डैबल | पानी में हाथ पैर छपछपाना |
111 | Dacoit | डेकायट | डाकू |
112 | Dad | डैड | पिता |
113 | De | डी | नीचे दूर |
114 | Dear | डियर | प्यारा |
115 | Dearth | डर्थ | कमी |
116 | Debt | डेट | ऋण |
117 | Debtor | डैटर | कर्जदार |
118 | Defence | डिफेन्स | रक्षा |
119 | Density | डेसेंटी | ठोसपन |
120 | Depart | डिपार्ट | चले जाना |
121 | Dependent | डिपेंडेंट | आश्रित |
122 | Deponent | डिपोनेंट | साक्षी |
123 | Deposit | डिपॉजिट | जमा करना |
124 | Devotee | डिवोटी | भक्त |
125 | Diagnosis | डायग्यनोसिस | निदान |
126 | Diary | डायरी | दिनचर्या का लेखा |
127 | Diet | डाइट | आहार |
128 | Different | डिफरेंट | भिन्न |
129 | Differentiate | डिफरेंशिएट | अलग करना |
130 | Difficulty | डिफिकल्टी | कठिनाई |
131 | Diffusion | डिफ्फ्यूजन | विस्तार |
132 | Dignity | डिगनिटी | प्रतिष्ठा |
133 | Disbelief | दिसबलीफ | अविश्वाश |
134 | Disclose | डिस्क्लोज | प्रकट करना |
135 | Disconnect | डिस्कनेक्ट | खोलना |
136 | Discovery | डिस्कवरी | आविष्कार |
137 | Disgrace | डिस्ग्रेस | अपमान |
138 | Disorder | डिसऑर्डर | गड़बड़ |
139 | Dispensary | डिस्पेंसरी | औषधालय |
140 | Distance | डिस्टेंस | दूरी |
141 | Distemper | डिस्टेम्पर | स्वास्थ्य बिगड़ना |
142 | Distribution | डिस्ट्रब्यूशन | बांटना |
143 | Disunite | दिसुनाइट | विभेद करना |
144 | Domestic | डोमेस्टिक | घरेलू |
145 | Donation | डोनेशन | दान |
146 | Donor | डोनर | देनेवाला |
147 | Doom | डूम | सजा देने वाला |
148 | Dowry | डावरी | दहेज़ |
149 | Dozen | डजन | एक दर्जन |
150 | Dramatist | ड्रामैटिस्ट | नाटककार |
151 | Drawback | ड्राबैक | कमी त्रुटि |
152 | Drawing | ड्राइंग | रेखाचित्र |
153 | Dread | ड्रेड | डर |
154 | Dreamy | ड्रीमी | अवास्तविक |
E Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
155 | Each | ईच | हर एक |
156 | Emperor | एम्परर | शहंशाह |
157 | Employ | इम्प्लॉय | नौकरी में लगना |
158 | Empower | एमपॉवर | अधिकार देना |
159 | Empress | इम्प्रेस | महारानी |
160 | Empty | एम्पटी | खाली |
161 | Enjoy | एन्जॉय | आनंद लेना |
162 | Enlist | एनालिस्ट | भर्ती करना |
163 | Enough | एनफ | काफी |
164 | Ensign | इंनसाइन | चिन्ह |
165 | Ensure | इंश्योर | सुनिश्चित |
166 | Entice | इंटाइस | लुभाना |
167 | Entrance | एंट्रेंस | प्रवेश द्वार |
168 | Entry | एंट्री | प्रवेश |
169 | Envelop | एनवेलप | लिफाफे में बंद करना |
170 | Environ | एन्वायरन | घेरना |
171 | Environment | एनवायरमेंट | वातावरण |
172 | Envoy | एनवाई | दूत |
173 | Epic | एपिक | महाकाव्य |
174 | Equation | इकवेशन | समीकरण |
175 | Equity | इक्विटी | न्याय |
176 | Err | एर | गलती करना |
177 | Error | एरर | भूल |
178 | Event | इवेंट | घटना |
179 | Every | एव्री | हर एक |
180 | Evil | ईविल | बुराई पाप |
181 | Examination | एक्जामिनेशन | परीक्षा |
182 | Exceed | एक्सीड | बढ़ाना |
183 | Except | एक्सेप्ट | सिवाय आलावा |
F Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
184 | Facial | फेशल | मुख सम्बन्धी |
185 | Facilitate | फसिलिटेट | सहायता करना |
186 | Fade | फेड | सूखना |
187 | Faint | फेंट | कमजोर |
188 | Faithful | फेथफुल | विश्वासपात्र |
189 | Festival | फ्रैस्टीवल | उत्सव |
190 | Fever | फीवर | बुखार |
191 | Fiction | फिक्शन | कल्पना |
192 | Fidget | फिजिट | बेचैनी |
193 | Fierce | फीयर्स | भयानक |
194 | Filthy | फिल्थी | गंदा |
195 | Finely | फाइनली | अच्छी तरह से |
196 | Finish | फिनिश | समाप्त करना |
197 | Fire brigade | फायर ब्रिगेड | दमकल |
198 | Fitness | फिटनेश | योग्यता |
199 | Foolish | फूलिश | मूर्ख |
200 | Forbear | फोरबेयर | धैर्य करना |
201 | Forbid | फॉरविड | रोकना |
202 | Forsake | फॉरसेक | त्यागना |
203 | Fort | फॉर्ट | किला |
204 | Forthwith | फॉर्थविद | तुरन्त |
205 | Foundation | फाउंडेशन | नीव |
206 | Fourfold | फारफोल्ड | चौगुना |
207 | Frankness | फ्रैंकनेंस | स्पष्टता |
208 | Freewill | फ्री विल | स्वेच्छा |
209 | Freeze | फ्रीज | ठंडा होना |
210 | Fretful | फ्रेडफुल | व्यग्र |
211 | Friendly | फ्रेंडली | मित्रतापूर्ण |
212 | Full stop | फुलस्टॉप | पूर्ण विराम का चिन्ह |
213 | Function | फंक्शन | उत्सव |
214 | Funny | फनी | हास्यजनक |
215 | Furious | फ्यूरियस | अतिक्रुध |
216 | Further | फर्दर | आगे |
G Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
217 | Gab | ग़ैब | बकवास |
218 | Gabble | गैबल | बकवास करना |
219 | Gad fly | गेड फ्लाई | डाँस मच्छर |
220 | Gaffer | गेफर | बूढ़ा गँवार |
221 | Gage | गेज | गिरवी |
222 | Gain | गेन | प्राप्त करना |
223 | Gamble | गैम्बल | जुआ खेलना |
224 | Gambol | गैम्बोल | उछल कूद |
225 | Gamester | गेमस्टर | जुआरी |
226 | Gamy | गेमी | क्रीड़ा पूर्ण |
227 | Gander | गैंडर | राजहंस |
228 | Gap | गैप | दरार |
229 | Gape | गेप | जम्हाई लेना |
230 | Garage | गैरेज | मोटरखाना |
231 | Gasp | गैस्प | हाँफना |
232 | Gastric | गैस्ट्रिक | पेट सम्बन्धी |
233 | Gate | गेट | रास्ता |
234 | Gaudy | गौडी | भड़कीला |
235 | Gaze | गेज | ध्यान से देखना |
236 | Genie | जिनी | प्रेत |
237 | Genius | जीनियस | बुद्धिमान |
238 | Gentle | जेनटिल | सज्जन |
239 | Genuine | जेनुईन | शुद्ध |
240 | Geology | जिओलॉजी | भूभर्ग |
241 | Germ | जर्म | जीवाणु |
242 | Gesture | जैस्चर | हावभाव |
243 | Get | गेट | पाना |
244 | Girl | गर्ल | लड़की |
245 | Give | गिव | देना |
246 | Glamour | ग्लेमर | जादू टोना |
247 | Go | गो | जाना |
248 | Goblin | गोब्लिन | प्रेत |
249 | Goal | गोल | लक्ष्य |
250 | Gold | गोल्ड | सोना |
251 | Good | गुड | अच्छा |
252 | Gossip | गॉसिप | गपशप करना |
253 | Gourd | गॉर्ड | लौकी |
254 | Gout | गाउट | गठिया |
255 | Gown | गाउन | ओढ़नी लहँगा |
256 | Grace | ग्रेस | कृपा |
257 | Gracious | ग्रेशस | सुन्दर सुहावना |
258 | Gradual | ग्रेजुअल | क्रमिक |
259 | Grain | ग्रेन | अनाज |
260 | Grape | ग्रेप | अंगूर |
261 | Grammar | ग्रामर | व्याकरण |
262 | Greed | ग्रीड | लोभ |
263 | Greet | ग्रीट | स्वागत करना |
264 | Grief | ग्रीफ | दुःख |
265 | Grip | ग्रीप | पकड़ |
266 | Group | ग्रुप | समूह |
267 | Guest | गेस्ट | मेहमान |
H Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
268 | Habit | हैबिट | आदत |
269 | Had | हैड | रखता था |
270 | Hail | हेल | ओला, नमस्कार करना |
271 | Hair | हेयर | बाल |
272 | Hale | हेल | तंदुुरूस्त |
273 | Halo | हेलो | प्रभाव मण्डल, घेरा |
274 | Halve | हाव | आधा करना |
275 | Hammer | हैमर | हथौडा, पिस्तौल का घोडा |
276 | Harass | हैरस | सताना |
277 | Hard | हार्ड | कडा |
278 | Hate | हेट | घृणा करना |
279 | Hawker | हॉकर | फेरी वाला |
280 | Hazard | हैजर्ड | खतरा |
281 | Health | हैल्थ | तंदुरूस्ती |
282 | Heap | हीप | ढेर लगाना, ढेर |
283 | Hear | हियर | सुनना |
284 | Heavy | हैवी | भारी |
285 | Heir | हेअस | वारिस |
286 | Held | हैल्ड | पकडा हुआ |
287 | Hell | हेल | नर्क |
288 | Herb | हर्ब | जडी-बुटी |
289 | Hero | हीरो | नायक |
290 | Hiccup | हिकप | हिचकी |
291 | Hide | हाइड | छिपाना |
292 | Hinder | हिन्डर | रोकना |
293 | Hippopotamus | हिप्पो-पोटेमस | दरियाई घोडा |
294 | Hiss | हिस | सिसकारना |
295 | Hit | हिट | मारना |
296 | Hold | होल्ड | पकड |
297 | Holy | होली | पवित्र |
298 | Home | होम | घर |
299 | Honey | हनी | शहद, मधु |
300 | Honour | ओनर | सम्मान |
301 | Hood | हुड | ढपना, कनटोप |
302 | Hoof | हूफ | खुर |
303 | Hoot | हूट | उल्लू की सी अवाज करना |
304 | Hope | होप | आशा |
305 | Hurt | हर्ट | चोट |
I Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
306 | I | आई | मैं |
307 | Idea | आइडिया | विचार, भावना |
308 | Idiot | इंडियट | मूर्ख |
309 | Idle | आइडिल | बेकार, आलसी |
310 | If | इफ | अगर |
311 | Ignoble | इग्नोबल | तुच्छ, नीच |
312 | Ill | इल | बीमार |
313 | Illegal | इलिगल | गैर-कानून |
314 | Imminent | इमिनेन्ट | शीघ्र होने वाला |
315 | Immoderate | इम्माडरेट | अतिशय, अपरिमित |
316 | Immoral | इमोरल | बदचलन |
317 | Immune | इम्यून | उपकार रहित |
318 | Imp | इम्प | शैतान बच्चा |
319 | Immortal | इम्मोर्टल | अमर |
320 | Impair | इम्पेयर | शक्तिहीन बनाना, नष्ट करना |
321 | Impart | इम्पार्ट | देना |
322 | Impossible | इम्पोसिबल | असंभव |
323 | Impious | इम्पायस | अधर्मी |
324 | Impassive | इम्पैसिव | अचेत |
325 | Impeach | इम्पीच | दोष देना |
326 | Import | इम्पोर्ट | आयात करना |
327 | Impose | इम्पोज | थोपना, लगाना |
328 | Impossible | इम्पोसिबल | असंभव |
329 | Impress | इम्प्रेस | प्रभावित करना |
330 | Include | इन्क्लूड | शामिल करना |
331 | Incomplete | इनकम्पलीट | अधूरा |
332 | Increase | इंक्रीज | बढाना |
333 | Indecision | इंडीसिशन | सन्देह |
334 | Indeed | इन्डीड | सचमुच में |
335 | Index | इनडेक्स | सूची |
336 | Indicate | इन्डिकेट | दिखाना |
337 | Inform | इनफोर्म | सूचना देना |
338 | Inject | इनजेक्ट | सुईं लगाना |
339 | Initial | इनिशल | प्रारम्भिक |
340 | Innocent | इनोसेन्ट | निर्दोष |
341 | Inquiry | इन्क्वायरी | पूछताछ |
342 | Insult | इन्सल्ट | अपमान |
343 | International | इन्टर नेशनल | अन्तर्राष्ट्रीय |
344 | Investigation | इन्वस्टीगेशन | खोज |
345 | Invisible | इन्विजिवल | अदृश्य |
J Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
346 | Jab | जैब | भौंकना |
347 | Jabber | जेबर | बड़बड़ाना |
348 | Jag | जैग | दाँत, दरार |
349 | Jaggery | जेगरी | शक्कर |
350 | Jail | जेल | कैदखाना |
351 | Jark | जर्क | झटका, धक्का |
352 | Jersey | जर्सी | ऊनी जैकिट |
353 | Jest | ज़ेस्ट | मजाक |
354 | Jew | जिउ | यहूदी |
355 | Jewel | ज्वेल | रत्न |
356 | Jib | जिब | अड़ना |
357 | Job | जॉब | काम, व्यापार |
358 | Join | ज्वाइन | जोड़ना |
359 | Joke | जोक | मजाक |
360 | Jolly | जोली | मजाकिया |
361 | Jolt | जोल्ट | झटका देना |
362 | Jostle | जोसल | धक्का देना |
363 | Jot | जाट | कण |
364 | Judge | जज | न्यायाधीश |
365 | Judicial | जुडिशल | न्यायालय |
366 | Judo | जूडो | जापानी कुश्ती |
367 | Jug | जग | घड़ा |
368 | Jumble | जम्बल | क्रम रहित मिलाना |
369 | Jump | जम्प | कूदना |
370 | Jupiter | जुपिटर | बृहस्पति ग्रह |
371 | Jury | जूरी | पंच |
372 | Just | जस्ट | ठीक अभी |
373 | Jut | जट | बाहर निकलना |
K Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
374 | Kaolin | केओलिन | चीनी मिट्टी |
375 | Kea | किआ | पर्वतीय तोता |
376 | Keck | केक | मितली आना |
377 | Kedge | केज | छोटा लंगर |
378 | K edgy | केजी | प्रसन्न |
379 | Keel less | कीललेस | निराधार |
380 | Keen | कीन | तीव्र |
381 | Kennel | केनल | कुत्तों के रखने का घर |
382 | Key | की | कुंजी चाभी |
383 | Kid | किड | बकरी का बच्चा |
384 | Kidnap | किडनेप | अपहरण |
385 | King | किंग | राजा |
386 | Kingdom | किंगडम | राज्य |
387 | Knock | नॉक | खटखटाना |
L Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
389 | Label | लेबल | चिट जिस पर नाम लिखा जाये |
390 | Labour | लेबर | मेहनत |
391 | Laboratory | लैबोरेट्री | प्रयोगशाला |
392 | Lace | लेस | फीता |
393 | Lack | लैक | अभाव |
394 | Lad | लेड | लड़का |
395 | Lake | लेक | झील |
396 | Lane | लैन | गली |
397 | Lap | लेप | गोद |
398 | Large | लार्ज | बड़ा |
399 | Last | लास्ट | अंतिम |
400 | Lawn | लॉयन | हरा मैदान |
401 | Leave | लीव | छुट्टी |
402 | Lecture | लेक्चर | भाषण |
403 | Less | लेस | कम |
404 | Liability | लाइबिलटी | जिम्मेदारी |
405 | Lie | लाई | झूठ |
406 | Loose | लूज | ढीला |
407 | Loot | लूट | लूटना |
408 | Lop | लोप | लटकना |
409 | Lose | लोस | खोना |
410 | Loyal | लॉयल | विश्वासपात्र |
411 | Luggage | लगेज | सामान |
412 | Lute | ल्यूट | सितारा |
413 | Lung | लंग | फेफड़ा |
414 | Lyric | लिरिक | सुरीला |
M Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
415 | Mab | मैब | परियों की रानी |
416 | Mace | मैस | गदा |
417 | Machine | मशीन | यंत्र |
418 | Mad | मैड | पागल |
419 | Made | मेड | बनाया |
420 | Magic | मैजिक | जादू |
421 | Magician | मैजिशियन | जादूगर |
422 | Magistrate | मैजिस्ट्रेट | जिलाधीश |
423 | Magnet | मैगनेट | चुम्बक |
424 | Magnificent | मैगनीफिसेन्ट | शानदार |
425 | Magnify | मैगनीफाई | बढाना |
426 | Mahogany | महोगनि | लाल-भूूरी लकडी |
427 | Maid | मेड | कुमारी |
428 | Maiden | मेडन | कुंआरी लडकी |
429 | Marriage | मैरिज | शादी |
430 | Meantime | मीन टाइम | मध्यकाल |
431 | Measure | मेजर | नाप |
432 | Member | मैम्बर | सदस्य |
433 | Message | मैसेज | खबर |
434 | Mew | म्यू | बिल्ली की आवाज |
435 | Midst | मिडस्ट | मध्य में |
436 | Might | माइट | ताकत |
437 | Mineral | मिनरल | खनिज |
438 | Minimise | मिनिमाइज | अति सूक्ष्म करना |
439 | Minor | माइनर | छोटा |
440 | Mirror | मिरर | शीशा |
441 | Miser | माइजर | कंजूस |
442 | Mistake | मिस्टेक | गलती |
443 | Mix | मिक्स | मिलाना |
444 | Modern | मॉर्डन | आधुनिक |
445 | Mount | माउन्ट | पहाडी |
446 | Muddy | मडी | कीचड |
447 | Museum | म्युजियम | संग्राहलय |
N Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
448 | Nab | नैब | पकड़ना |
449 | Nag | नैग | जलपरी |
450 | Nail | नेल | पंजा, नाखून |
451 | Nap | नैप | झपकी लेना |
452 | Navy | नेवी | जहाजी बेडा |
453 | Neglect | निगलेक्ट | छोड़ देना |
454 | North | नोर्थ | उत्तरी |
455 | Now | अब | अभी |
456 | Nude | न्यूड | नंगा |
457 | Number | नम्बर | संख्या |
458 | Nun | नन | सन्यासिनी |
459 | Nurse | नर्स | दाई |
460 | Nurture | नर्चर | पालन पोषण |
461 | Nut | नट | सूखा कड़ा फल |
462 | Neutral | न्यूट्रल | तटस्थ |
463 | Nutrient | न्यूट्रियंट | पोषक |
464 | Nuzzle | नजल | घिसना |
465 | Nymph | निम्फ | अप्सरा |
O Word Meanings
# |
Word |
Transliteration |
Translation (Hindi) |
466 | Oath | ओथ | कसम |
467 | Obtain | ऑब्टेन | प्राप्त करना |
468 | Ocean | ओसन | समुद्र |
469 | Odd | ओड | अनोखा |
470 | Odious | ओडियस | घृणित |
471 | Odour | ओडर | सुगन्ध |
472 | Of | ऑफ़ | का |
473 | Off | ऑफ़ | दूर |
474 | Offering | ऑफरिंग | भेंट वरदान |
475 | Oppose | अपोज | विरोध करना |
476 | Opposite | अपोजिट | प्रतिकूल |
477 | Opportunity | ओप्चूनिटी | अवसर |
478 | Orphan | आरफन | यतीम |
479 | Ordinary | ऑर्डिनरी | मामूली |
480 | Other | अदर | दूसरा |
481 | Over | ओवर | ऊपर |
482 | Out | आउट | बाहर |
483 | Overshadow | ओवर सेडो | धूप से बचाना |
484 | Overstate | ओवर स्टेट | बहुत बढ़कर कहना |
485 | Overt | ओवर्ट | स्पष्ट |
486 | Overstock | ओवर स्टॉक | अति संग्रह करना |
487 | Overtake | ओवर टेक | पीछे से बढ़कर पकड़ लेना |
488 | Overwhelm | ओवर हेल्म | जीतना |
489 | Overwise | ओवर वाइज | अत्यधिक बुद्धिमान |
490 | Overwork | ओवर वर्क | अतिरिक्त काम |
491 | Oviform | ओवीफॉर्म | अण्डे के आकर का |
492 | Owe | ओ | कर्जदार होना |
493 | Oxygen | ऑक्सीजन | प्राण वायु |
494 | Oyster | ऑइस्टर | सीप |
495 | Ozone | ओजोन | घनी ऑक्सीजन गैस |
P Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
496 | Pace | पेस | कदम |
497 | Pair | पेयर | जोड़ा |
498 | Panic | पेनिक | आतंक |
499 | Pardon | पार्डन | छमा करना |
500 | Partial | पार्शियल | आंशिक |
501 | Path | पथ | रास्ता |
502 | Pearl | पर्ल | मोती |
503 | Penal | पेनल | दण्ड सम्बन्धी |
504 | Penalize | पेनालाईज | दण्डनीय बनाना |
505 | Penetrate | पेनिट्रेट | प्रवेश करने योग्य |
506 | Pension | पेंशन | पूर्व सेवा वृत |
507 | Peanage | पिआनेज | नौकरी |
508 | Percept | परसेप्ट | कल्पना |
509 | Percentage | परसेंटेज | प्रतिशत |
510 | Perfection | परफेक्शन | निर्दोषिता |
511 | Perfumery | परफ्यूमरी | इत्र |
512 | Perhaps | परहैप्स | शायद कदाचित |
513 | Perish | पेरिश | मरना |
514 | Perishable | पेरिशेबल | नाश होने योग्य |
515 | Permanent | परमानेंट | स्थाई |
516 | Permission | परमीशन | आज्ञा |
517 | Permit | परमिट | आज्ञा पत्र, आज्ञा देना |
518 | Perpetual | परपीचुअल | नित्य |
519 | Perturbed | परटरबर्ड | व्याकुल |
520 | Petty | पेटी | तुच्छ |
521 | Philosopher | फिलोसोफर | दार्शनिक |
522 | Pillow | पिलो | तकिया |
523 | Pinch | पिंच | कष्ट देना |
524 | Pitcher | पिचर | घड़ा |
525 | Pity | पिटी | दया |
526 | Plan | प्लान | योजना |
527 | Plane | प्लेन | समतल |
528 | Pledge | प्लेज | प्रतिज्ञा, गिरवी रखना |
529 | Plenty | प्लेंटी | अधिकता |
530 | Plot | प्लॉट | योजना, भूभाग |
531 | Population | पॉपुलेशन | जनसंख्या |
532 | Produce | प्रोड्यूस | पैदा करना |
533 | Progress | प्रोग्रेस | सफलता |
534 | Promise | प्रॉमिस | वादा |
535 | Purpose | परपज | इरादा |
Q Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
536 | Qboat | क्यूबोट | व्यवसायी पोत |
537 | Quadrilateral | क्वाड्रीलेटरल | चतुर्भुज |
538 | Quag | क्वाग | दलदल |
539 | Quail | क्वेल | लावा, भय से काँपना |
540 | Qualified | क्वालिफाइड | योग्य |
541 | Quality | क़्वालिटी | गुण |
542 | Qualm | क़्वाम | परेशानी |
543 | Quandary | क्वाण्ड्री | घबराहट |
544 | Quantum | क्वेंटम | परिमाण, मात्रा |
545 | Quarrel | क़्वारल | झगड़ा करना |
546 | Quarry | क़्वारी | पत्थर की खान |
547 | Quarter | क़्वार्टर | चौथाई भाग |
548 | Quarterly | क़्वाटरली | तिमाही |
549 | Quartz | क्वॉटर्ज | चमकीला पत्थर |
550 | Quash | क़्वाश | सताना, दबाना |
551 | Quasi | क़्वासाई | काल्पनिक |
552 | Quilt | क्विल्ट | रजाई, गद्दा |
553 | Quintal | क्विण्टल | 100 किलोग्राम |
554 | Quip | क्विप | ताना, उपहास |
555 | Quirt | क्विरट | चाबुक |
556 | Quittance | क़्वेटेन्स | छुटकारा |
557 | Qutter | क्विटर | कामचोर |
558 | Quite | क़्वाइट | बिल्कुल |
559 | Quiverly | क्वीवेरली | तरकशी |
560 | Quixotic | क्विक्सोटिक | अनोखा, निराला |
561 | Quad | क्वाड | कैदखाना |
562 | Quota | कोटा | निर्धारित मात्रा |
563 | Quatable | क़्वेटेबिल | उद्वरणीय |
564 | Quotation | क्वोटेशन | बाजार भाव |
565 | Quoth | क़्वोथ | कहा |
R Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
566 | Rabbet | रिबेट | जोड़ बिठाना |
567 | Rack | रैक | कठौती, बर्तन |
568 | Radiant | रेडियन्ट | चमकता हुआ |
569 | Radiator | रेडियेटर | गर्म करने का एक यंत्र |
570 | Raffish | रेफिश | बदमाश |
571 | Rag | रेग | चिथड़ा |
572 | Rain | रेन | वर्षा |
573 | Rainbow | रेनबो | इंद्रधनुष |
574 | Rainfall | रेनफॉल | बरसात होना |
575 | Rap | रैप | घूंसा मारना |
576 | Ratio | रेशियो | अनुपात |
577 | Refugee | रिफ्यूजी | शरणार्थी |
578 | Regular | रेगुलर | नियमित |
579 | Rent | रेन्ट | किराया |
580 | Require | रिक्वायर | जरूरत |
581 | Ring | रिंग | अंगूठी |
582 | Rival | राइवल | प्रतिद्वंदी |
583 | Roam | रोम | घूमना |
584 | Robe | रोब | लबादा |
585 | Rogue | रोग | धोखा देना |
586 | Room | रूम | कमरा, स्थान |
587 | Rotate | रोटेट | घूमना |
588 | Route | रूट | सड़क मार्ग |
589 | Rude | रुड | गंवार |
590 | Rule | रूल | नियम, शाशन |
591 | Rustic | रस्टिक | ग्रामीण, देहाती |
592 | Ruthless | रूथलेश | निर्दयी, क्रूर |
S Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
593 | Sacred | सेक्रेड | धार्मिक, पवित्र |
594 | Sad | सेड | दुःखी |
595 | Safety | सेफ्टी | सुरक्षा |
596 | Salary | सेलरी | वेतन |
597 | Sand | सैंड | बालू |
598 | Salt | साल्ट | नमक |
599 | Salvation | साल्वेशन | मोक्ष, मुक्ति |
600 | Salve | साल्व | मलहम |
601 | Sample | सेम्पल | नमूना |
602 | Sane | सेन | स्वस्थ चित्त |
603 | Sanitary | सेनेटरी | स्वास्थ्य सम्बन्धी, सफाई कार्य |
604 | Sap | सैप | सार |
605 | Satellite | सेटेलाइट | उपग्रह |
606 | Satire | सैटायर | ताना देना, व्यंग |
607 | Serial | सीरियल | क्रम |
608 | Shame | शेम | शर्म |
609 | Sip | शिप | चुस्की लेना |
610 | Size | साइज़ | नाप |
611 | Sport | स्पोर्ट | खेल, क्रीड़ा |
612 | Spy | स्पाई | जासूस |
613 | Stable | स्टेबल | निश्चय |
614 | Stadium | स्टेडियम | अखाड़ा |
615 | Stage | स्टेज | रंगमंच |
616 | Starve | स्टार्व | भूखो मरना |
617 | Stay | स्टे | रुकाव, ठहरना |
618 | Step | स्टेप | कदम |
619 | Story | स्टोरी | कहानी |
620 | Strike | स्ट्राइक | हड़ताल |
621 | Study | स्टडी | अध्ययन |
622 | Stupid | स्टूपिड | मूर्ख |
623 | Style | स्टाइल | ढंग, रूप, शैली |
624 | Success | सक्सेस | सफलता |
625 | Suicide | सुसाइड | आत्महत्या |
626 | Suit | सूट | प्रार्थना |
627 | Sum | सम | योग, प्रश्न |
628 | Sunny | सनी | चमकीला |
629 | Suspicion | ससपीसन | संदेह, शक, अविश्वास |
630 | Sweet | स्वीट | मीठा, मिठाई |
631 | Sword | सोर्ड | तलवार |
632 | System | सिस्टम | ढंग, तरीका |
T Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
633 | Tag | टैग | बांधना |
634 | Tailor | टेलर | दर्जी |
635 | Tear | टियर | आँसू |
636 | Thrice | थ्राइश | तीन बार |
637 | Thrift | थ्रिफ्ट | मितव्ययिता |
638 | Throughout | थ्रूआउट | काफी दूर |
639 | Timely | टाइमली | समय पर |
640 | Toil | टायल | परिश्रम |
641 | Tolerance | टालरेंस | धैर्य |
642 | Torture | टॉर्चर | कष्ट, पीड़ा |
643 | Tough | टफ | कठिन, कठोर |
644 | Tourist | टूरिस्ट | यात्री |
645 | Towel | टावल | तौलिया |
646 | Tradition | ट्रेडिशन | परंपरा |
647 | Training | ट्रेनिंग | शिक्षण |
648 | Traitor | ट्रेटर | छली |
649 | Transparent | ट्रांशपेरेंट | पारदर्शी |
650 | Turbine | टरबाइन | जल चक्की |
651 | Twin | ट्विन | जुड़वा |
652 | Twelve | टुवेल्व | बारह |
653 | Twentieth | ट्वेन्टी | बीसवाँ |
654 | Tying | टाइंग | जोड़ना, बांधना |
655 | Typhoid | टाइफाइड | मियादी बुखार |
656 | Tyranny | टिरेनी | निर्दयता |
U Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
684 | Uberous | यूबरस | उपजाऊ |
685 | Udder | अडर | पशु का स्तन, थन |
686 | Uglify | अग्लिफाई | बदसूरत, भद्दा लगना |
687 | Uglier | अगलियर | बेस्वाद, घृणित |
688 | Ulser | अल्सर | नासूर, फोड़ा |
689 | Ultimate | अल्टीमेट | अंतिम, पिछला |
690 | Umbra | अम्ब्रा | परछाई, छाया |
691 | Umbroes | अम्ब्रोश | छायादार |
692 | Umpire | अम्पायर | प्रमाण पुरुष |
693 | Unaccordant | अनअकारडेंट | बेसुरा |
694 | Unacknowledged | अनऐकनोलेज्ड | अस्वीकृत किया हुआ |
695 | Unadapted | अनडापटीड | अयोग्य |
696 | Unaffected | अनअफेक्टेड | सीधा, सहज, सादा |
697 | Unique | यूनिक | बेजोड़, निराला |
698 | Universal | यूनिवर्सल | विश्वव्यापी |
699 | Unrest | अनरेस्ट | अशांति, बेचैनी |
700 | Until | अनटिल | जब तक |
701 | Uphold | अपहोल्ड | उठाना, सही मानना |
702 | Upon | अपॉन | ऊपर की ओर |
703 | Urgent | अर्जेन्ट | अति आवश्यक |
V Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
657 | Vacancy | वैकेन्सी | खाली जगह |
658 | Vaccine | वैक्सीन | टीका लगाने की दवा |
659 | Vary | वेरी | बदलना |
660 | Vase | वेस | गुलदान |
661 | Vastly | वास्ट्ली | विपुलता से |
662 | Vegetable | वेगीटेबिल | सब्जी |
663 | Vehicle | व्हीकल | गाड़ी, सवारी |
664 | Vein | वेन | शिरा, नाड़ी |
665 | Velocity | वेलोसिटी | वेग, गति |
666 | Velvet | वेलवेट | मखमल |
667 | Vendue | वेन्डयु | नीलामी द्वारा बिक्री |
668 | View | व्यू | दृश्य, नजारा |
669 | Venial | वीनिअल | क्षम्य |
670 | Volumist | वोल्युमिस्ट | ग्रंथकार |
671 | Volunteer | वॉलन्टिअयर | स्वयं सेवक |
672 | Valvulus | वल्वयुलस | आँतों की ऐठन |
673 | Voracious | वारशस | भुक्क्ड़, पेटू |
674 | Votarist | वोटररिस्ट | भक्त, उपासना |
675 | Vote | वोट | मत, राय |
676 | Votive | वोटिव | संकल्प किया हुआ |
677 | Vouchsafe | वाउचसेफ | जिम्मेदारी लेना |
678 | Vouoge | वायोज | जल यात्रा |
679 | Vulcan | वल्कन | अग्नि देवता |
680 | Vulgar | वल्गार | गंवार, रुखा |
681 | Vulpine | वल्पाइन | लोमड़ी या धुर्त |
682 | Vulturous | वल्चरस | बहुत लालची |
683 | Vying | वाइंग | स्पर्धा करने वाला |
W Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
684 | Wages | वेजिज | मजदूरी |
685 | Wagon | वैगन | रेल का डिब्बा |
686 | Waiting list | वेटिंग लिस्ट | प्रतीक्षा सूची |
687 | Waiting room | वैटिंग रूम | प्रतीक्षालय |
688 | Waive | वेव | परित्याग करना |
689 | War | वार | युद्ध, जंग |
690 | Wary | वेअरि | चौकस, चतुर |
691 | Wave | वेव | लहर |
692 | West | वेस्ट | पश्चिम दिशा |
693 | Wet | वैट | भीगा |
694 | Whack | व्हाक | धमाका |
695 | Whale | व्हेल | सबसे बड़ी मछली |
696 | Whang | व्हांग | कोड़ा मारना |
697 | Whap | व्हाप | चोट, आघात |
698 | What | व्हाट | क्या, कौन, जो कुछ, कितना |
699 | Wheel | व्हील | घेरा, चक्कर |
700 | Whence | व्हेनस | कैसे |
701 | When ever | व्हेन एवर | जिस किसी समय |
702 | Whispering | व्हिस्परिंग | कानाफूसी |
703 | White Wash | व्हाइट वाश | सफेदी करना, पुताई करना |
704 | Whither | व्हिदर | जिधर, जहाँ |
705 | Whole | होल | पूर्ण सब |
706 | Whole sale | हॉल सेल | थोक बिक्री |
707 | Wholly | होली | पूर्ण रूप से |
708 | Width | विथड | चौड़ाई |
709 | Widow | विडो | विधवा |
710 | Widower | विडोअर | विधुर |
711 | Wild | वाइल्ड | जंगली, क्रोधित |
712 | Willful | विलफुल | जिद्दी |
713 | Will | विल | संकल्प इच्छा |
714 | Window | विंडो | खिड़की |
715 | Wireless | वायरलेस | बेतार यंत्र |
716 | Wisdom | विजडम | चतुराई |
717 | Witness | विटनेस | साक्षी, प्रमाण |
718 | Woeful | वोफुल | दुखमय, दयनीय |
719 | Wonder | वण्डर | आश्चर्य |
720 | Worth | वर्थ | मूल्य कीमत |
721 | Wound | वुन्ड | घाव, जख्म |
722 | Wreath | रीथ | हार माला |
723 | Writ | रिट | आज्ञा पत्र |
724 | Wrong | रॉंग | गलत |
725 | Wrote | रोट | लिखा |
726 | Wroth | रोथ | अति क्रुद्ध |
727 | Wry | राइ | बटा हुआ |
X Word Meanings
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
728 | Xanthein | जेनथिन | फूलों का पीला रंग |
729 | Xanthic | जेनथिक | केसरिया रंग |
730 | Xanthium | जेनथियम | गेंदे के समान फूल का पौधा |
731 | Xanthoma | जेन्थोमा | चर्म रोग |
732 | Xerantic | जेरान्टिक | सूखने वाला |
733 | Xerades | जीरोडस | सूख चकत्ता |
734 | Xeromyrum | जिरमिरम | सूखा मलहम |
735 | Xerophagy | जीरोफअजी | रूखी सूखी रोटी पर जीवन बिताना |
736 | Xerophothalmia | जिराफथलमिआ | आँखों का लाल होना |
737 | Xerophyte | जीरोफाइट | सूखी भूमि का पौधा |
738 | Xerotes | जिरोटस | शरीर का सूखापन |
739 | X-rays | एक्सरेज | अदृश्य रश्मियां |
740 | Xylanthrax | जाइलोनथ्रेक्स | लकड़ी का कोयला |
741 | Xylophagous | जालोफैगस | लकड़ी खाने वाला कीड़ा |
742 | Xylophone | जाइलोफ़ोन | जल तरंग बाजा |
743 | Xyst | जिस्ट | कसरत करने की खुली जगह |
Y Word Meaning
# |
Word |
Trans. |
Translation (Hindi) |
744 | Yacht | याट | सैर करने की नाव |
745 | Yager | यागर | जर्मनी के किसी निश्चित सैन्य दल का सदस्य |
746 | Yahoo | याहू | हैवान |
747 | Yak | याक | एक जाति का बैल |
748 | Yam | याम | जिमीकंद |
749 | Yank | यांक | झटका देना |
750 | Yap | याप | भौंकना |
751 | Yapon | यापोन | एक विसिष्ट प्रकार की चाय |
752 | Yard | यार्ड | अहाता |
753 | Yardarm | यारआर्म | पाल के डंडे का सर |
754 | Yare | येर | तीव्र उत्साही |
755 | Yarn | यार्न | धागा |
756 | Yerk | यर्क | झटका देना |
757 | Youthfully | यूथफुली | युवा रूप से |
758 | Youthfullness | यूथफुलनेश | भरपूर जवानी |
759 | Yowl | याउल | कुत्ते की तरह चिल्लाना |
760 | Yowling | याउलिंग | चीत्कार |